Tidak berdalih. Tidak mengelak. Ini sesuatu yang agak baru bagi Kerajaan kita. Ini yang mungkin membezakan   Anwar Ibrahim dengan Kerajaan UMNO. Anwar akan serta merta meletakkan kesalahan kepada Kerajaan jika berlaku masalah dalam Pakatan. Mesyuarat terganggu, UMNO yang salah. Tiada air di Selangor, UMNO yang bersalah. Rumah kena runtuh di Pulau Pinang, UMNO jugak dipersalahkan.

Aku perhatikan dua tiga kes melibatkan kakitangan Kementerian Pertahanan. TLDM terlibat militan dan terkini ada pegawai Kementerian mencabul di luar negara. Untuk kedua dua kes, Menteri Pertahanan mengarahkan siasatan dan ambil tindakan jika mereka didapati bersalah.

Aku rasa ini kaedah yang betul. Sekarang kita tunggu apa kata Pakatan. Nak suruh siapa pulak letak jawatan kali ini ?


KUALA LUMPUR - Kementerian Pertahanan (Mindef) menyokong tindakan menarik balik imuniti diplomatik pegawainya yang didakwa membuat serangan seksual terhadap seorang wanita di New Zealand pada Mei lepas, bagi membolehkan lelaki itu didakwa mengikut undang-undang New Zealand.
  
Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Mindef memandang serius tuduhan itu dan akan melakukan siasatan menyeluruh terhadap pegawai terbabit.
  
"Kami akan siasat dan bekerjasama dengan Kementerian Luar dan Kerajaan New Zealand dan akan memastikan mana-mana pegawai yang didapati bersalah akan dijatuhkan hukuman yang setimpal," katanya kepada pemberita selepas taklimat Jawatankuasa Khas Kabinet berhubung insiden MH370 di Parlimen, hari ini.
  
Hishammuddin juga menegaskan Mindef tidak akan memberi perlindungan kepada mana-mana pegawainya yang didapati melakukan kesalahan.
  
Beliau mengulas kenyataan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini yang dilapor berkata Wisma Putra sedia menarik balik kekebalan diplomatik pegawai tersebut yang dikehendaki oleh pihak berkuasa New Zealand.

Lelaki berpangkat Pegawai Waran II daripada Mindef yang dihantar bertugas selama setahun di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington itu ditahan polis negara berkenaan pada 9 Mei atas tuduhan cuba melakukan pecah rumah dan serangan seksual terhadap seorang wanita.
  
Bagaimanapun pegawai itu dikatakan menggunakan imuniti diplomatiknya daripada menghadapi tuduhan jenayah di sana dan telah pulang ke tanah air pada akhir Mei.
  
Wellington mahukan pegawai itu menghadapi dakwaan jenayah di mahkamah negara tersebut. - Bernama